Nähtävää Sydänmaan kylässä

Luonto- ja kulttuurikohteita(Kuva: Kivirannan kotimuseo vuonna 2010)


Vanha katajaSydänmaassa, joen varrella, seisoo vanha kataja. Tämä upea luontokohde on suojeltu. Katajalla on ikää satoja vuosia ja se pärjää vertailussa Suomen vanhimmille ja kauneimmille lajitovereilleen.

Vanha kataja on kyläyhdistyksen historiasivujen suojelija. Tutustu historiasivuihin.

Tiedätkö, kuinka vanha tämä kataja on?


Myllyumpaidanojan kosteikkoKyllä, luit oikein:
Mylly-um-paidanojan. Tällekin nimelle löytyy varmasti selitys. (Jos tiedät selityksen tälle komealle nimelle, ota yhteyttä kyläyhdistykseen ja kerro se meille.) Sydänmaassa tuntuu läheisen Pyhäjärven vaikutus. Kylän halki virtaavat joet ja niihin perustetut kosteikot kuuluvat maisemaan ja tarjoavat virkistystä niin ihmisille kuin eläimillekin.

Myllyumpaidanojan kosteikko on yksi kylän luontokohteista.


Lintutorni ja retkeilylaavutSydänmaassa on kaksi retkeilijöiden iloksi rakennettua laavua kauniilla paikoilla kosteikkojen rannoilla. Kuvassa tervahaudan läheisyydessä oleva Löytäneen laavu Löytäneen lammen rannalla. Laavun takana lintutorni eli entinen sähkömuuntaja uudessa tehtävässä lintubongaajien ilona.

Tervetuloa bongaamaan ja nauttimaan laavun tunnelmasta!Löytäneen lampi on kosteikko, joka on rakennettu Ympäristökeskuksen ja Pyhäjärven Suojeluyhdistyksen toimesta hidastamaan ravinteiden kulkeutumista Pyhäjokea pitkin Pyhäjärveen.Löytäneen laavulta voi siirtyä kuntopolkua myöten, talvella hiihtäen Kivirannan kosteikolle, joka Löytäneen lammen tavoin on ns.laskeutusallas eli rakennettu hidastamaan erilaisten saasteiden siirtymistä Pyhäjokea pitkin Pyhäjärveen. Kuvassa lampi kuvattuna viime vuosituhannen viimeisenä päivänä talvisessa juhla-asussaan.Myös tämän lammen rannalla on pieni laavu, jossa tarkenee talvisinkin grillitulen äärellä.

Kivirannan kotimuseo

Sydänmaassa sijaitsee Kivirannan kotimuseo, johon kuuluu yhdeksän vanhaa, harmaata rakennusta: asuinrakennus, kammio, kellari yläpuolellaan kanala, sauna, navetta, liiteri, aitta, riihi ja suuli. Osa rakennuksista on iältään yli sata vuotta. Kaikki kotimuseon esineet ovat olleet Kivirannan väen käytössä.


Kuvassa vasemmalla liiteri, keskellä päärakennuksen pääty ja oikealla navetta.


Kotimuseon rakennuskokonaisuus lumimaiseman keskellä.


Riihi, jossa vielä parikymmentä vuotta sitten puitiin ruista näytösluontoisesti. Sisällä viljan ja pellavan käsittelyyn tarvittua välineistöä.


Rakennus, jonka alaosan muodostaa kivikellari, yläosan kanala.


Sauna ja sen takana liiteri, jonka toisessa päässä ns.verstashuone.


Aitta, jossa mm.käsikivet viljan jauhatusta varten.


Museo on sopiva ala-asteikäisten luokkaretkikohde. Kuvassa taidenäyttelyn avajaiset. Järjestäjinä Sydänmaan koulun entiset opettajat Timo Mäntyranta ja Erja Vuorio.


Oppilaat kuuntelevat korvatarkkana esityksiä. Taustalla kammio, jossa säilytettiin erilaista mm.leipomiseen ja ruuanlaittoon tai kudontaan liittyvää taloustavaraa.


Päärakennuksen peräkamarissa näytteillä Sydänmaan koulun oppilaiden tekemiä öljyväritöitä.

Tietoa museosta löytyy myös sen kotisivulta.

Sydänmaan koulu


Kyläyhdistyksen viralliset kokoukset pidettiin ennen kyläkoululla. Kuvassa erittäin hyvässä kunnossa oleva koulurakennus, jossa pidettiin koulua lukuvuoden 2005-2006 loppuun. Keväällä 2007 koulurakennus lähiympäristöineen siirtyi kyläaktiivien Taina ja Ari Markkulan sekä Hannele ja Timo Rouhiaisen yhteisomistukseen. Talkoovoimin kunnostettu ulkorakennus ympäristöineen, johon sisältyivät mm. tenniskenttä ja leikkikenttäalue grillikatoksineen, myytiin kyläyhdistykselle.


Harjureitti

Sydänmaan kylää vartioi pohjoisessa Lounais-Suomen ainoa yhtenäinen harjujakso Säkylänharju-Virttaankangas. Harjulle perustettu "Pikkulapin" Harjureitti tarjoilee kyläläisille talvisin upeat hiihtomaastot valaistuine latuineen ja kesäisin jylhät retkeilyreitit vaihtelevassa maastossa opasteineen ja laavuineen.

Harjureitin kotisivulle pääsee tästä.

Sydänmaan kyläyhdistys ry

Sydänmaantie 258
27800 Säkylä
Finland

Logo

Johtohenkilöt

Taina Markkula, puheenjohtaja,
p. 0440 235 746

Esa Lehtinen, varapuheenjohtaja,
p. 050 3005 865

Terttu Pesonen-Säilä, sihteeri,
p. 0400 619888

Olemme Facebookissa.


www.sydanmaa.net

info(ät)sydanmaa.net